Norveç Konsolosluğu, Norveç Vizesi

Norveç Vizesi Nasıl Alınır?

Norveç’e seyahat edecek bordo pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Norveç Schengen vizesi almalıdırlar. Norveç vize başvuruları doğrudan konsolosluklara yapılmamaktadır. Norveç vize başvuruları Norveç Büyükelçiliğinin akredite ettiği ve yetkilendirdiği vize başvuru merkezleri ve acenteler aracılığıyla kabul edilmektedir. Ankara’dan yapılan Norveç vizesi başvurularında Norveç Ankara Büyükelçiliği vize sonucuna karar verirken İstanbul’dan yapılan başvurular Norveç Devletinin vize işlemleri için temsil yetkisi verdiği Macaristan Konsolosluğu tarafından değerlendirilmektedir. Ancak vize başvuruları doğrudan Macaristan Konsolosluğuna veya Ankara’daki Norveç Büyükelçiliğine yapılmamaktadır. Macaristan İstanbul Başkonsolosluğunun Norveç Schengen vize başvurularında vize sonucuna kara vermek yetkisi vardır ancak tekrar etmek de fayda var ki başvuru dosyaları akredite vize merkezleri ve acenteler aracığıyla kabul edilmektedir.

T.C Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah- Kırmızı) ve Hizmet (Gri) pasaport sahibi vatandaşlar 180 gün içerisinde 90 günden fazla bir süreyi içermeyen seyahatlerinde Norveç vize işlemlerinden muaf tutulmuşlardır.

Norveç vizesi almak için ilk yapılması gereken işlem seyahat amacınıza uygun evrakların hazırlanmasıdır. Seyahat amacınızı turistik, ticari, aile ziyareti, konferans, seminer, toplantı katılımı şeklinde olabilir ve bu vizelere uygun evrak listesini ilgili sayfalarda görebilirsiniz. Seyahat amacına uygun hazırlanmayan vize başvuruları ret ile sonuçlanır. Örneğin Norveç’teki yakınlarınızdan davetiye almadan yapılan Norveç aile ve arkadaş ziyareti başvuruları veya ticari amaçlı olup da ticari davetiye içermeyen Norveç Ticari vize başvuruları kabul edilmemekte ve hatta vize başvurusunun ret ile sonuçlanmasına yol açmaktır. Evrakların seyahat amacına uygun olması, talep edilen vize süresinin seyahat amacını aşmaması gibi unsurlar vizenin olumlu yönde olmasına dair kanaati güçlendirir.

Norveç vizesi için gereken evraklar aşağıdaki koşullar göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır.

  • Seyahat amacı

Seyahat amacınızı vize dilekçenizde açık ve net bir biçimde belirtmeniz icap eder. Turistik, ticari, aile ziyareti, seminer, iş toplantısı, konferansa katılım gibi amaçlarla birlikte seyahat tarihlerinizi de dilekçede belirtmeniz gerekmektedir. Seyahat amacınız ve seyahatin gerekçeleri sunacağınız diğer evraklar, mesleki durumunuz, finansal durumunuz gibi unsurlar birbirleriyle tutarlılık arzetmelidir. Örneğin 6 aylık turistik vize talebi, 1 yıllık gerekçesiz ticari vize talebi gibi talepler söz konusu olduğunda bunların sizin mesleki ve finansal durumunuzla ne kadar tutarlılık arz ettiği göz önünde bulundurulur. Vize evraklarında gerçek dışı bilgiler vermek kadar durumunuzla uyuşmayan talepler de bulunmak da vize retti almanıza sebebiyet verir. Bu nedenle ilk Norveç Schengen vize başvurularında makul ve mantıklı sebeplerle dilekçenizde vize talebinizi belirtebilirsiniz.

  • Meslek/Statü

Norveç vize başvurusu için hazırlamanız gereken evraklar mesleki durumunuza göre şekillenir. Çalışanların, şirket sahiplerinin, öğrencilerin, emeklilerin, devlet memurlarının, ev hanımlarının hazırlaması gereken evraklar bazı noktalarda farklılık gösterir. Çalışan kişilerin sunacakları şirket evraklarının güncel olması gerekmektedir. Özellikle faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri gibi evrakların eski tarihli olmaması, seyahat tarihlerinizle uyumlu şekilde güncel olması gerekir.

Öğrenci ve ev hanımı gibi sigortalı çalışmayan kişilerin mutlaka seyahat masraflarını karşılayacak sponsorları olmalıdır. Sponsorun, vize başvuru sahibinin birinci dereceden yakını olması gerekmektedir. Anne, baba, eş ve kardeşler bu durumdaki Norveç vize başvuru sahiplerine sponsor olabilmektedir. Diğer yakınların sponsorluğu vize başvurusu riskli durumuna sokabilir ve ret alabilirsiniz. Norveç’e davetiye ile gitmeyi planlayan ve Norveç aile ve arkadaş ziyareti vizesi başvurusunda bulunanlar eğer seyahat masraflarını davetiyeyi gönderen yakınları karşılayacaksa davetiye gönderen kişinin de yine vize başvuru sahibinin birinci dereceden yakını olması gerekmektedir.

Norveç vizesi için Gereken Evraklar

Norveç vizesi için gereken evraklar seyahat amacınız ve durumunuza göre değişebilemektedir. Bununla birlikte vize başvurusunda bulunan herkesin aşağıdaki evraklara ve evrakların gerektirdiği koşullara uygun şekilde olması gerekir.

  • Pasaport

Norveç vizesi başvurusunda kullanacağınız pasaportun seyahat sonrası en az 6 ay geçerli olması gerekir. Yırtık ve yıpranmış pasaportlar işlem görmez. Eğer eski pasaportlarınızda daha önceden alınmış Schengen ve başka ülkelere ait vizeleriniz varsa ilgili sayfaların fotokopileri Norveç vize başvurusunda ibraz edilmelidir.

  • Biyotmetrik Fotoğraf

Norveç vize başvurusu için 2 adet biyometrik fotoğrafınız olması gerekmekte. Fotoğrafların güncel olması ve daha önceki Schengen vizelerinde kullanılmamış olması gerekir. Fotoğraf sizin en güncel halinizi yansıtmalıdır. Görünümünüzle ilgili şüphe uyandıracak giysi aksesuar vb. şeyler fotoğrafta olmamalıdır.

  • Şirket evrakları

Çalışan ve şirket sahibi pozisyonundaki kişiler Norveç vize başvurularında güncel şirket evraklarını sunmalıdırlar. Şirketin antetli kağıdına şirket yetkilisi tarafından yazılacak dilekçeler ıslak imzalı ve şirket kaşesini taşımalıdır. İş yerinin faaliyet belgesi orijinal olmakla birlikte, sicil gazetesi, imza sirküleri ve vergi levhasının fotokopisi sunulabilmektedir. Norveç vize başvurularında sık yapılan bir hata da bazı durumlarda evrkların fotoğrafının sunulmasıdır. Fotoğrafı çekilmiş hiçbir evrak herhangi bir Schengen vize başvurusunda kabul edilmemektedir. Norveç vize başvurusunda sunulan evrakların gerektiği takdirde fotokopisi sunulmalıdır. SGK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümleri gibi evrakların e-devletten alınan barkodlu versiyonları kabul edilebilmektedir.

  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği

Norveç vizesi için gereken evraklardan tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ailenize dair bütün bilgileri içermelidir. Bazı durumlarda eksik bilgi içeren nüfus kayıt örnekleri kabul edilmemektedir. Evlenme, boşanma ve kardeş durumuna dair bilgiler bu evrak yer alacak olup evrak imzalı ve kaşeli olarak orijinal haliyle sunulmalıdır.

  • Kimlik fotokopisi

Kimliğinizdeki bilgilerle pasaportunuzdaki ve tam vukuatlı nüfus kayıt örneğindeki bilgiler tutarlı olmalıdır. Özellikle evlilikten dolayı soyadının değiştiği durumlarda buna dikkat edilmesi gerekir.

Norveç Vizesi Başvuru Formu

Norveç vizesi için Schengen vize başvuru doldurulmalıdır. Başvuru formunda verilen bilgilerin vize başvurusunda sunacağınız diğer evraklardaki bilgilerle tutarlılık arzetmesi bir zorunluluktur. Burada verilen yanlış beyanlar vize retti almanıza neden olur. Norveç vize başvuru formu okunaklı şekilde doldurulmalı ve başvuru sahibinin ıslak imzasını taşımalıdır. Formun aslının başvuru evraklarında olması ve o şekilde ibraz edilmesi gerekmektedir.

Norveç Schengen vize başvuru formunda seyahat amacınızı dilekçenizde belirttiğiniz şekilde yazmanız gerekmektedir. Vize başvuru formunda turistik, dilekçede aile ziyareti yazması gibi tutarsızlıklar vize yetkililerinin dikkatin kaçabilecek ayrıntılar değillerdir. Vize başvurusu yapıldıktan sonra seyahat amacında herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır. Norveç dışında Schengen bölgesinde gidilecek diğer ülkeler belirtilmelidir.

Norveç vize başvuru formuyla ilgili ayrıntılı bilgi için buraya tıklayın.

 

 

Norveç Konsolosluğu Resmi Web Sitesi Değildir!